Met zonnepanelen kun je de zelf opgewekte zonnestroom opslaan in je batterij. Maar zelfs als je geen zonnepanelen hebt, kan een thuisbatterij toch interessant zijn. Want met een dynamisch energiecontract is stroomprijs die je betaalt gebaseerd op de actuele inkoopprijs van energie. Je kunt je thuisbatterij dus automatisch laten opladen wanneer de prijs laag is en de opgeslagen stroom vervolgens gebruiken zodra de tarieven stijgen. Er zijn twee systemen die je kunt gebruiken voor het handelen met stroom op de energiemarkt: handelen op basis van de day-ahead markt en handelen op de onbalans markt.

Handelen op de day ahead markt en een dynamisch energiecontract
Met een dynamisch energiecontract betaal je per uur een variabele stroomprijs, gebaseerd op de day-ahead markt. Dit betekent dat de prijs voor elke uur van de volgende dag een dag van tevoren bekend is. Met een slimme thuisbatterij kun je hierop inspelen door:
  Laden wanneer de prijs laag is (bijvoorbeeld 's nachts of op momenten met veel wind en zon).
  Ontladen en je stroom verbruiken wanneer de prijs hoog is, waardoor je dure netstroom vermijdt.
  Terugleveren aan het net als de prijs gunstig is, zodat je geld verdient met je opgeslagen energie. De meeste slimme thuisbatterijen kunnen automatisch worden aangestuurd op basis van deze prijsfluctuaties, waardoor je zonder veel moeite kunt profiteren van de schommelingen in de energiemarkt.


voorbeeld van de dynamische stroomprijzen - 9 juni 2024

Handelen op de onbalansmarkt
De onbalansmarkt is een andere manier om met je thuisbatterij geld te verdienen. Hier gaat het niet om de vooraf bepaalde uurprijzen, maar om de real-time vraag en aanbod van stroom op het energienet. Netbeheerders moeten op elk moment zorgen dat vraag en aanbod in balans zijn. Bij een overschot (te veel stroom op het net) dalen de prijzen, bij een tekort stijgen ze. Met een slimme thuisbatterij kun je dan:
  Opladen wanneer er een overschot aan stroom is en prijzen negatief of laag zijn.
  Ontladen en terugleveren wanneer er een tekort is, en prijzen hoog zijn.
Om op deze markt te handelen, heb je meestal een energiebedrijf of tussenpersoon nodig die je batterij kan aansturen en je toegang geeft tot de onbalansmarkt. Dit is voor consumenten een ingewikkeldere optie die daarnaast maakt dat je ‘vast zit’ aan één bepaalde batterijleverancier of energiebedrijf.

Verschillen tussen de twee systemen
Kenmerk Day-Ahead Markt (Dynamisch Contract) Onbalansmarkt
Hoe werkt het? Prijzen worden 1 dag vooruit vastgesteld. Prijzen veranderen real-time op basis van netbalans.
Voorspelbaarheid Hoog: je weet de prijzen een dag van tevoren. Laag: prijzen fluctueren continu en zijn onvoorspelbaar.
Automatisering Relatief eenvoudig, in te stellen via apps en energieleveranciers. Vereist een aggregator of slimme software om in te spelen op real-time prijzen.
Verdienpotentieel Stabiel, maar beperkt tot de prijsschommelingen per uur. Groter, omdat de prijsschommelingen op de onbalansmarkt heftiger kunnen zijn.
Risico Laag: je weet vooraf wanneer je moet laden/ontladen. Hoog: onvoorspelbare prijzen kunnen zowel extra winst als verlies opleveren.



 Voordelen van handelen via de day-ahead markt:
  • Voorspelbare prijzen, waardoor je eenvoudig een strategie kunt toepassen.
  • Beschikbaar voor particulieren via dynamische energiecontracten.
  • Relatief eenvoudig te automatiseren via apps en energieleveranciers.
Nadelen:
  • Minder flexibel: je bent afhankelijk van de prijzen die een dag eerder worden vastgesteld.
  • Lagere winstmarges vergeleken met de onbalansmarkt.

Voordelen van handelen op de onbalansmarkt:
  • Groter verdienpotentieel: prijsfluctuaties kunnen fors zijn.
  • Mogelijkheid om in te spelen op extreme pieken in de vraag en aanbod.
  • Kan automatisch worden aangestuurd door aggregators voor optimaal rendement.
Nadelen:
  • Moeilijker toegankelijk voor particulieren; vereist een aggregator of gespecialiseerde software.
  • Hogere risico’s: prijsveranderingen zijn onvoorspelbaar en sterk afhankelijk van de balans op het net.
  • Kan leiden tot extra slijtage van de batterij door veelvuldig laden en ontladen.

Welke strategie is het beste?
Wil je eenvoudig besparen op je energierekening? Dan is de Day-ahead markt via een dynamisch energiecontract de beste optie.
Wil je maximaal profiteren van prijsfluctuaties en neem je risico’s voor lief? Dan kan de onbalansmarkt meer opleveren, maar dit is complexer en onvoorspelbaar.
Een slimme combinatie van beide systemen kan ook werken: bijvoorbeeld de day-ahead markt als basisstrategie en aanvullend de onbalansmarkt gebruiken op momenten met extreme prijspieken.

Meer informatie:
Wat is een thuisbatterij?  |  Waarom een thuisbatterij?  |  Welke soorten batterijen zijn er?  |  Kosten en opbrengsten?  |  Handelen met je thuisbatterij?