Op hoofdlijnen bestaan de volgende batterijen:
Stekkerbatterij (plug & play)
Dit type batterij is eenvoudig aan te sluiten via een standaard stopcontact. Ze zijn ontworpen voor gebruiksgemak en vereisen geen complexe installatie. Wel de lusten, maar niet de lasten dus. De capaciteit is doorgaans 2,5 tot 5 kW. Stroom opslaan en later weer afgeven gaat helemaal automatisch als je een slimme meter hebt.
1 fase batterijen
Een 1-fase batterijoplaadsysteem werkt met een enkele fase uit het elektriciteitsnet en kan hoge spanningen verwerken. De batterijen werken op hoog voltage, wat ervoor zorgt dat er minder stroom nodig is om dezelfde hoeveelheid vermogen te leveren. Dit vermindert het energieverlies.
3 fase batterijen
Een 3-fase batterijoplaadsysteem maakt gebruik van drie fasen in het elektriciteitsnetwerk, wat zorgt voor een efficiëntere en krachtigere energieoverdracht. Het hoge amperage betekent dat het systeem een grote hoeveelheid stroom tegelijk kan verwerken, wat handig is voor installaties met relatief veel zonnepanelen. Daarnaast kan er in korte tijd ook veel vermogen uit de batterij worden gehaald. Dit is vooral handig als er veel elektrische verbruikers met hoog vermogen zijn, zoals kookplaten en elektrische auto’s.
Maatwerk batterijen
Er zijn gespecialiseerde batterijen voor specifieke toepassingen, zoals:
- Camperbatterijen: Vaak loodzuur, lithium-ion of AGM-batterijen die lang meegaan en tegen diepe ontlading kunnen. Ze worden gebruikt om apparaten in campers en caravans van stroom te voorzien.
- Balkonbatterijen: Compacte thuisbatterijen die samen met een klein zonnepaneelsysteem op een balkon kunnen worden geïnstalleerd om lokaal opgewekte stroom op te slaan en te gebruiken.
- Off-grid batterijen: Gebruikt voor afgelegen gebieden of tiny houses waar geen netstroom beschikbaar is.
Elektrische auto
Een elektrische auto kan ook als thuisbatterij fungeren. Het voordeel hiervan is dat de capaciteit van het batterijpakket groter is dan die van losse thuisaccu's. Je kunt er dus meer stroom in opslaan. Ze zijn geoptimaliseerd voor herhaald opladen en ontladen en hebben vaak geavanceerde batterijmanagementsystemen (BMS) om de efficiëntie en veiligheid te waarborgen. Afhankelijk van de auto kunnen deze batterijen worden opgeladen via een 1-fase (langzamer) of 3-fase (sneller) laadstation. Maar om ze in te zetten als thuisbatterij en de elektriciteit later binnenshuis te kunnen gebruiken, heb je een auto én laadpaal nodig die de stroom 2 kanten op kunnen sturen (dit noemen we 'bidirectioneel laden'). Er zijn nog niet zoveel elektrische auto’s en laders die dit ondersteunen, maar dit zal op termijn wel gaan veranderen. Een bidirectionele laadpaal voor thuis is vooralsnog erg duur. Dit betekent dat je de accu van je auto nog steeds kunt inzetten als batterij, maar je kunt de opgeslagen energie dan dus alleen gebruiken om mee te rijden.
Nog even dit: de 1-fase en 3-fase systemen zijn in principe modulair. Dat betekent dat je later nog extra capaciteit toe kunt voegen aan de batterij, omdat de losse batterijunits stapelbaar zijn. Dat klinkt goed en werkt ook zo, maar op het moment dat een batterij van een paar jaar oud wordt gecombineerd met een nieuwe unit die wordt bijgeplaatst, zal die nieuwe unit functioneren op het prestatieniveau van de bestaande batterijunits, welke al een stukje degradatie hebben ondergaan. Daarmee verliest de nieuw bijgeplaatste unit dus direct capaciteit. Het is slim om een nieuwe thuisbatterij dus wel een beetje ‘op de groei’ te kiezen. Op de langere termijn is dat de beste optie.
Meer informatie:
Wat is een thuisbatterij? |
Waarom een thuisbatterij? |
Welke soorten batterijen zijn er? |
Kosten en opbrengsten? |
Handelen met je thuisbatterij?