Leuk dat iedereen praat over thuisbatterijen, maar waarom zou je er eigenlijk ééntje kopen? Met een thuisbatterij kun je zonne-energie opslaan voor later gebruik, in plaats van deze direct terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Hierdoor benut je een groter deel van de stroom die je zonnepanelen opwekken voor jezelf. Een thuisbatterij kan zeker een slimme, toekomstgerichte investering zijn. Hieronder zetten we de belangrijkste redenen om een thuisbatterij te kopen op een rijtje:
1. Zelfconsumptie van zonne-energie verhogen
Als je zonnepanelen hebt, wek je vaak overdag meer stroom op dan je direct verbruikt. Een thuisbatterij slaat deze overtollige energie op, zodat je deze ’s avonds of ’s nachts kunt gebruiken in plaats van stroom van het net af te nemen. Normaal gesproken gebruik je ongeveer 30% van de zelf opgewekte zonne-energie direct, de rest gaat terug naar het net. Dit komt doordat zonnepanelen vooral stroom produceren wanneer de zon schijnt, terwijl je grootste energieverbruik vaak 's avonds plaatsvindt. Een thuisbatterij vangt dit verschil op door overtollige zonne-energie op te slaan voor later gebruik. Dit kan het percentage zelfgebruik van je zonne-energie verhogen tot wel 80%! De batterij houdt de hoofdmeter in de gaten en voorkomt teruglevering van stroom naar het energienet, en slaat de stroom op in de batterij.
2. Besparen op energiekosten
In sommige landen worden terugleververgoedingen voor zonne-energie (zoals de salderingsregeling in Nederland) afgebouwd. Een thuisbatterij helpt je om meer van je zelfopgewekte stroom te gebruiken, waardoor je minder betaalt voor netstroom en mogelijk bespaart op je energierekening.
3. Onafhankelijker worden van het elektriciteitsnet
Met zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en stijgende stroomprijzen. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn als de netstroom duurder wordt of als je in een gebied woont met een minder stabiele energievoorziening. Dit komt in Nederland gelukkig niet zo vaak voor, maar het energienet staat wel onder hoge druk. Door een thuisbatterij te plaatsen maak je jezelf meer onafhankelijk én ontlast je tegelijkertijd lokaal het energienet.
4. Bescherming tegen stroomuitval (back-up functie)
Als het netwerk toch problemen geeft en er een stroomstoring optreedt: veel thuisbatterijen kunnen functioneren als noodstroomvoorziening. Bij een stroomstoring kan de batterij je huis (deels) blijven voorzien van elektriciteit, afhankelijk van de batterijcapaciteit en je energieverbruik. Dit kan automatisch of handmatig voorzien worden.
5. Duurzamer energiegebruik
Door een thuisbatterij te gebruiken maak je efficiënter gebruik van hernieuwbare energie. Dit draagt bij aan een duurzamer energiesysteem en vermindert de noodzaak voor de inzet van fossiele brandstoffen tijdens piekbelastingen van het energienet.
6. Slimme energieopslag en dynamische tarieven
Thuisbatterijen kunnen samenwerken met dynamische energietarieven. Dit betekent dat ze stroom opslaan wanneer elektriciteit goedkoop is (bijvoorbeeld ’s nachts of bij veel zonne- of windenergie). Vervolgens kun je deze opgeslagen stroom gebruiken wanneer het tarief tussentijds gestegen is. Hierdoor kun je nog meer besparen op je energiekosten.
Meer informatie:
Wat is een thuisbatterij? | Waarom een thuisbatterij? | Welke soorten batterijen zijn er? | Kosten en opbrengsten? | Handelen met je thuisbatterij?